Ασφαλής οδήγηση σε βροχή και χιόνι

Ασφαλής οδήγηση σε βροχή και χιόνι

Pegeuot 3008 Red Three Quarters

 

  • Κάνετε χειμερινό έλεγχο του αυτοκινήτου σας.

Στον χειμερινό έλεγχο του αυτοκινήτου ελέγχονται ελαστικά, φώτα, υαλοκαθαριστήρες, φρένα,  καυσαέρια, σύστημα διεύθυνσης, ανάρτησης , φόρτισης  μπαταρίας ,  κλιματισμού και αμαξώματος. Επίσης, ελέγχονται  λάδια κινητήρα, υγρά φρένων, αντιψυκτικό και υγρό πλυστικής συσκευής κατά την οδήγηση σε βροχή και χιόνι.

Προσθέστε την κατάλληλη ποσότητα αντιπηκτικού στο ψυγείο της μηχανής, αλλά και κατάλληλο πρόσθετο αντιπηκτικό στο δοχείο της πλυστικής συσκευής. Θα προστατέψει το αυτοκίνητό σας από τον πάγο και τη διάβρωση. Ελέγξτε επίσης, την μπαταρία για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή ισχύ για τις εκκινήσεις στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και την υπερκατανάλωση ενέργειας. Ελέγξτε το καλοριφέρ και το a/c. Θα σας εξασφαλίσουν άνεση και θα κρατήσουν το παρμπρίζ σας καθαρό από πάγο και συγκεντρώσεις ατμών.

  • Ελέγχετε συστηματικά τα ελαστικά.

Ο τακτικός έλεγχος των ελαστικών σας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας θα πρέπει να είναι σωστά φουσκωμένα.  Η σωστή πίεση αέρα στα ελαστικά, θα πρέπει να ελέγχεται μία φορά το μήνα και προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή του οχήματος. Ελέγχετε επίσης, το βάθος πέλματος των ελαστικών.

  • Έχετε πάντα μαζί σας εξοπλισμό ανάγκης.

Αλυσίδες, φακός, μια κουβέρτα, ένα πτυοσκάπανο, μια ξύστρα χιονιού και γάντια είναι απαραίτητα. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα υγρά για το παρμπρίζ. Με κατάλληλους υαλοκαθαριστήρες, ένα αντιψυκτικό διάλυμα θα κρατά πάντα καθαρό το παρμπρίζ.

  • Στη βροχή μειώνετε ταχύτητα.

Όταν βρέχει το οδόστρωμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την ολίσθηση είναι να ελαττώσετε ταχύτητα. Η οδήγηση με μικρότερη ταχύτητα επιτρέπει την μεγαλύτερη επαφή του πέλματος με το δρόμο, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη πρόσφυση.

peugeot 508 review 2015 1 3

  • Κρατάμε απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

Η οδήγηση στη βροχή απαιτεί να κρατάμε απόσταση από το αυτοκίνητο που προπορεύεται.  Η απόσταση φρεναρίσματος στο βρεγμένο δρόμο είναι 3 φορές μεγαλύτερη από ότι σε στο στεγνό. Η απόσταση ακινητοποίησης στο χιόνι και τον πάγο είναι 10 φορές υψηλότερη από ότι είναι στο στεγνό οδόστρωμα. Προβλέψτε λοιπόν παραπάνω χρόνο για να φθάσετε στον προορισμό σας.

  • Μάθετε πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο μετά από μια ολίσθηση.

Η ολίσθηση μπορεί να προκύψει ακόμη και στους προσεκτικότερους οδηγούς. Αν το αυτοκίνητό σας γλιστρήσει θυμηθείτε να μην πατήσετε απότομα τα φρένα. Μην πατάτε επαναλαμβανόμενα τα φρένα αν έχετε σύστημα φρένων κατά του κλειδώματος των τροχών (ABS). Αντί για αυτό εφαρμόστε έντονη, σταθερή πίεση στα φρένα και οδηγείστε προς την κατεύθυνση της ολίσθησης.

  • Τοποθέτηση αλυσίδων και οδήγηση.

Οι αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς και μετά από λίγα μέτρα κίνησης τις ξανατεντώνουμε. Όταν φοράμε αλυσίδες η ανώτατη ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 50 km/h.

  • Οδηγείτε στα ίχνη του προπορευόμενου αυτοκινήτου όταν έχει χιόνι.

Στο σημείο που έχει περάσει το προπορευόμενο αυτοκίνητο το χιόνι έχει πατηθεί και δεν παρουσιάζει πάγο. Αποφύγετε τη χρήση των φρένων σας. Ανάψτε τα φώτα πορείας σας ακόμη και σε συνθήκες ελαφριάς χιονόπτωσης. Δεν βοηθούν μόνο εσάς να βλέπετε το δρόμο, αλλά βοηθούν και τους άλλους οδηγούς να βλέπουν εσάς.

  • Προετοιμαστείτε για το ταξίδι σας.

Η οδήγηση στη βροχή ή στο χιόνι απαιτεί προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου - τιμόνι, συμπλέκτη, φρένα και γκάζι - καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας για πιθανά λάθη και έκτακτες περιπτώσεις. Όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι με βροχή, τα παπούτσια σας θα είναι βρεγμένα και θα γλιστράνε εύκολα από τα πεντάλ. Τρίψτε τις σόλες στο πατάκι του αυτοκινήτου πριν βάλετε μπροστά τον κινητήρα. Όλοι οι αυτοκινητιστές θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά ότι τα φώτα πορείας τους, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και τα φλας δουλεύουν κανονικά.

 

Pegeuot 3008 Red Rear


Copyright © 2021 Automotivo.gr | Powered by  Serverigos
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram